Zobacz gdzie zimują bociany

Ratel

16/06/2020

Kudłaty drapieżca jakim jest ratel (Mellivora capensis) słynie ze swojej zadziorności. Nieustępliwość i zadziorność rozsławiły ratela. Do tego stopnia, że żołnierze południowoafrykańskich wojsk obrony nazywają siebie ratelami. Piekące słońce i kolczaste krzewy nie są przeszkodą dla tego 13kg ssaka. Gdy ten, w poszukiwaniu pożywienia, patroluje swoje terytorium o powierzchni ponad 500km².

Należące do rodziny łasicowatych ratele głównie wiedzie naziemny tryb życia. Jednak by dostać się do miodu potrafi wspiąć się na drzewo. Z ptakiem miodowodem łączy ratela związek symbiotyczny. Miodowód prowadzi go do gniazda dzikich pszczół, lecąc przed nim i go nawołując. Po dotarciu do gniazda ratel rozrywa je pazurami i wyjada większość miodu, pozostawiając ptakowi wosk i larwy pszczół.

Gdy ratele trafią na trop węża, to nieustępliwie go ścigają. W swej nieustępliwości ratele nie wahają się ścigać węża na drzewie. W okresie letnim, kiedy węże są aktywne, ponad połowę diety rateli to węże. Nawet śmiertelnie jadowite, takie jak kobra przylądkowa (Naja nivea) czy żmija sykliwa (Bitis arientas). Wydaje się, że ratele są odporne nawet na najsilniejszy jad węży.